Fileti škarpine s tikvicama i gazpachom od rajčice
sastojci
- 1.2 kg škarpine bez glave
- 1 paprika
- 400 g svježe rajčice (zara ili grappolo)
- 400 g tikvica
- 100 ml maslinova ulja
- 1 mala čili papričica
- 100 g ljubičastog luka
- 1 češanj češnjaka
- 100 g svježeg krastavca
- sol
- listići mente
Način pripreme
Rajčice zarežite na vrhu u križ, blanširajte ih 2 - 3 minute pa im ogulite kožicu. Oguljene rajčice narežite na kockice (ostavite na stranu nekoliko ploški).
Sitno nasjeckani luk 5 minuta pirjajte na pola količine ulja, zatim dodajte papriku narezanu na kocke i pirjajte još 5 minuta. Potom dodajte rajčicu narezanu na kockice i opet pirjajte 5 minuta pa maknite s vatre i dodajte naribani krastavac, sitno nasjeckani češnjak i nasjeckanu papričicu. Prebacite u usku, visoku posudu i usitnite štapnim mikserom da dobijete kremu (kao na slici).
Škarpinu filetirajte i posolite, pouljite posudu za pečenje i stavite filete kožom prema gore. Poslažite tikvice narezane na ploške, dodajte ploške rajčice, pokapajte uljem i pecite 8 - 10 minuta na 210 °C.
U tanjur stavite nekoliko žlica gazpacha, potom ribu s tikvicama pa dodajte 2 - 3 kocke svježe paprike, listić mente, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.
Gazpacho možete napraviti i od svježih namirnica – samo ih nasjeckajte i usitnite štapnim mikserom.