Fileti škarpine s tikvicama i gazpachom od rajčice

sastojci

  • 1.2 kg škarpine bez glave
  • 1 paprika
  • 400 g svježe rajčice (zara ili grappolo)
  • 400 g tikvica
  • 100 ml maslinova ulja
  • 1 mala čili papričica
  • 100 g ljubičastog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g svježeg krastavca
  • sol
  • listići mente

Način pripreme

01

Rajčice zarežite na vrhu u križ, blanširajte ih 2 - 3 minute pa im ogulite kožicu. Oguljene rajčice narežite na kockice (ostavite na stranu nekoliko ploški).

02

Sitno nasjeckani luk 5 minuta pirjajte na pola količine ulja, zatim dodajte papriku narezanu na kocke i pirjajte još 5 minuta. Potom dodajte rajčicu narezanu na kockice i opet pirjajte 5 minuta pa maknite s vatre i dodajte naribani krastavac, sitno nasjeckani češnjak i nasjeckanu papričicu. Prebacite u usku, visoku posudu i usitnite štapnim mikserom da dobijete kremu (kao na slici).

03

Škarpinu filetirajte i posolite, pouljite posudu za pečenje i stavite filete kožom prema gore. Poslažite tikvice narezane na ploške, dodajte ploške rajčice, pokapajte uljem i pecite 8 - 10 minuta na 210 °C.

04

U tanjur stavite nekoliko žlica gazpacha, potom ribu s tikvicama pa dodajte 2 - 3 kocke svježe paprike, listić mente, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

Gazpacho možete napraviti i od svježih namirnica – samo ih nasjeckajte i usitnite štapnim mikserom.

podijeli