Falafel
sastojci
- 400 g slanutka
- 5 češnjeva češnjaka
- 100 g mrkve
- 1 glavica crvenog luka
- 100 ml maslinova ulja
- 100 ml sojina vrhnja
- 1 jaje
- 4 žlice oštrog brašna
- 100 g krušnih mrvica
- 30 g peršinova lišća
- 1 prašak za pecivo
- 40 g tahinija
- sol
- papar
- 200 ml sezamova ulja
Umak:
- 150 ml sojinog vrhnja
- 30 ml limunova soka
- sol
Način pripreme
Slanutak namočite jedan dan prije. Namakani slanutak, crveni luk i mrkvu skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, ohladite i sameljite na stroju za mljevenje mesa.
Dodajte jaje, nasjeckani peršin, mrvice, nasjeckani češnjak, prašak za pecivo, maslinovo ulje, tahini, sojino vrhnje, sol i papar pa dobro promiješajte. Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u brašno i pržite na sezamovu ulju. Kad se isprže, stavite ih na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću.
Za umak razmutite sojino vrhnje, limunov sok i malo soli. Falafel ukrasite listićima peršina i poslužite uz umak.