Curry od cvjetače i krumpira
sastojci
- 200 g crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 čili papričica
- 10 g svježeg đumbira
- 300 g krumpira
- 400 g cvjetače
- 20 g kokosova brašna
- 100 ml kokosova mlijeka
- 200 ml povrtnog temeljca
- 1 žličica cimeta
- 1-2 klinčića
- 1 žličica čili praha
- 0.5 žličice kumina
- 0.5 žličice kurkume
- 20 g koncentrata rajčice
- sol, papar u zrnu
- 40 ml kokosova ulja
- 250 g basmati riže
- 100 g ljubičastog luka
- 1 limun
- 1 vezica peršina
Način pripreme
Krumpir ogulite i narežite na kocke 2 x 2 cm. Očistite cvjetaču i narežite na cvatove. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Na tavi bez ulja kratko popržite pola luka. Dodajte kokosovo brašno, kumin, papar u zrnu, cimet i klinčić. Nastavite pržiti stalno miješajući, dodajte kurkumu i češnjak te podlijte s malo temeljca. Prokuhajte pa smiksajte štapnim mikserom.
U tavu dodajte ulje i preostali luk pa propirjajte da požuti. Dodajte naribani đumbir i smiksane začine. Umiješajte koncentrat rajčice, upržite ga pa dodajte krumpir i čili u prahu, prelijte temeljcem i kokosovim mlijekom tako da je sve prekriveno, poklopite i kuhajte 30 minuta.
Cvjetaču dodajte 5 do 10 minuta prije kraja kuhanja, ovisno o tome volite li je mekšu ili tvrđu. Pred kraj kuhanja umiješajte nasjeckanu čili papričicu (uklonite sjemenke).
U međuvremenu pripremite basmati rižu. Omjer riže i vode je 1:2. Zakipite vodu, a rižu stavite u drugi lonac i zagrijte na suho. Zalijte je kipućom vodom, posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno još 12 minuta.
Prije posluživanja rižu samo dva puta promiješajte drvenom vilicom. Ljubičasti luk narežite na rezance. Curry poslužite uz rižu, narezan luk i kriške limuna te ukrasite svježim peršinom.
Jelu možete dodati i malo batata.