Čili s ribanim sirom
sastojci
- 400 g crvenog luka
- 100 g mladog luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 100 g crvene paprike
- 100 g žute paprike
- 100 g mrkve
- 150 g korijena celera
- 150 g korijena peršina
- 200 g suhog crvenog graha
- 500 ml passata rajčice
- 60 ml maslinovog ulja
- sol, čili po želji
- 100 g gauda sira
- 100 g cheddar sira
Način pripreme
Grah namočite večer ranije pa ga kuhajte u blago posoljenoj vodi. Nasjeckajte luk, odvojite zeleni dio mladog luka na stranu.
Na maslinovom ulju pirjajte crveni luk i bijeli dio mladog luka oko 30 minuta (po potrebi podlijte s malo vode u kojoj se kuha grah), dodajte sjeckani češnjak, kratko zabijelite pa dodajte mrkvu, celer, peršin i paprike narezane na ploškice, zajedno kratko popržite pa zalijte passatom.
Kuhajte na laganoj vatri, po potrebi zalijte s malo vode od graha. Kad povrće omekša, miksajte štapnim mikserom, dodajte kuhani grah zajedno s vodom do željene gustoće, začinite solju i čilijem, prokuhajte.
Naribajte gaudu i cheddar sir. Prije posluživanja čili pospite s oba sira i zelenim dijelom mladog luka.
Suhi grah skuhajte unaprijed jer ovisno od čvrstoći treba mu od 40 minuta do sat vremena kuhanja.