Burgeri od crvene leće s pistacijama
sastojci
- 100 g crvene leće
- 4 ljutike
- 2 žlice maslinova ulja
- 20 g sušenih shiitake gljiva
- 30 g očišćenih pistacija
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 2 žlice glatkog brašna
- 1 žlica mljevenih sjemenki lana
- 0.5 žličice sušene kadulje
- sol i papar
Način pripreme
U kipuću posoljenu vodu stavite leću i kuhajte dok ne omekša pa je ocijedite i ostavite da se ohladi. Shiitake namočite u vruću vodu i ostavite ih da nabubre.
U tavi na jednoj žlici maslinova ulja popržite sitno narezanu ljutiku do zlatnožute boje. Dodajte ocijeđene i sitno nasjeckane shiitake i još kratko pržite. Sve ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Pistacije grubo sameljite ili dobro nasjeckajte nožem. Mljevenom lanu dodajte 3 žlice tople vode i miješajte da dobijete gustu pastu. Stavite u hladnjak na nekoliko minuta da se pasta malo stisne.
U posudu stavite leću, popržene shiitake, nasjeckane pistacije, lan, peršin, sušenu kadulju, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Polako dodajte brašno i miješajte da dobijete gustu kompaktnu smjesu.
Poklopite prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 - 2 sata, a potom oblikujte dvije deblje pljeskavice. Pržite ih u zagrijanoj tavi s obje strane na preostalom maslinovu ulju. Poslužite ih u pecivu za hamburger ili uz salatu po želji.
Umjesto burgera oblikujte okruglice i ispecite ih u pećnici.