sastojci

  • 100 g crvene leće
  • 4 ljutike
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 20 g sušenih shiitake gljiva
  • 30 g očišćenih pistacija
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica mljevenih sjemenki lana
  • 0.5 žličice sušene kadulje
  • sol i papar

Način pripreme

01

U kipuću posoljenu vodu stavite leću i kuhajte dok ne omekša pa je ocijedite i ostavite da se ohladi. Shiitake namočite u vruću vodu i ostavite ih da nabubre.

02

U tavi na jednoj žlici maslinova ulja popržite sitno narezanu ljutiku do zlatnožute boje. Dodajte ocijeđene i sitno nasjeckane shiitake i još kratko pržite. Sve ostavite da se ohladi do sobne temperature.

03

Pistacije grubo sameljite ili dobro nasjeckajte nožem. Mljevenom lanu dodajte 3 žlice tople vode i miješajte da dobijete gustu pastu. Stavite u hladnjak na nekoliko minuta da se pasta malo stisne.

04

U posudu stavite leću, popržene shiitake, nasjeckane pistacije, lan, peršin, sušenu kadulju, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Polako dodajte brašno i miješajte da dobijete gustu kompaktnu smjesu.

05

Poklopite prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 - 2 sata, a potom oblikujte dvije deblje pljeskavice. Pržite ih u zagrijanoj tavi s obje strane na preostalom maslinovu ulju. Poslužite ih u pecivu za hamburger ili uz salatu po želji.

Umjesto burgera oblikujte okruglice i ispecite ih u pećnici.

podijeli

Proizvodi iz recepta