Burgeri od bundeve i crnoga graha

sastojci

  • 600 g očišćene bundeve
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 80 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 0.5 žličice mljevenog čilija
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica sušenog origana
  • 0.5 žličice mljevene crvene paprike
  • 100 g kuhanog sitnog crnoga graha
  • 40 g zobenih pahuljica
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 žlica limunova soka
  • 0.5 žličice naribane limunove korice
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Očišćenu bundevu narežite na veće komade, stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite 15 – 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. 

02

Kad bundeva omekša i dobije lijepu boju, izvadite je i ostavite da se malo ohladi. 

03

Na jednoj žlici zagrijanog maslinova ulja stavite sitno narezani luk i pržite ga dok ne omekša i dobije lijepu zlatnožutu boju. Dodajte protisnuti češnjak, čili, kim, origano, crvenu papriku i pržite još 1 – 2 minute da se svi okusi dobro prožmu. 

04

U električnu sjeckalicu stavite sastojke iz tave, dodajte pečenu bundevu, ulijte limunov sok, naribanu koricu limuna, posolite, popaprite, uspite zobene pahuljice i dobro usitnite tako da dobijete gustu smjesu. 

05

Smjesu prebacite u posudu, dodajte nasjeckani bosiljak, kuhani crni grah i dobro izmiješajte. Oblikujte četiri veće pljeskavice debljine oko 2 cm. 

06

Ako je smjesa previše meka za oblikovanje, dodajte malo škrobnog brašna da je zgusnete. 

07

Dobivene pljeskavice pržite s obje strane u zagrijanoj tavi na preostalom maslinovu ulju. Poslužite uz prilog ili u pecivu za hamburger.

Bundevu nemojte kuhati jer će upiti puno vode – pecite je na suho, bez dodavanja masnoće.

podijeli