Burgeri od bundeve i crnoga graha
sastojci
- 600 g očišćene bundeve
- 3 žlice maslinova ulja
- 80 g luka
- 3 češnja češnjaka
- 0.5 žličice mljevenog čilija
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica sušenog origana
- 0.5 žličice mljevene crvene paprike
- 100 g kuhanog sitnog crnoga graha
- 40 g zobenih pahuljica
- 3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 žlica limunova soka
- 0.5 žličice naribane limunove korice
- sol
- papar
Način pripreme
Očišćenu bundevu narežite na veće komade, stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite 15 – 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.
Kad bundeva omekša i dobije lijepu boju, izvadite je i ostavite da se malo ohladi.
Na jednoj žlici zagrijanog maslinova ulja stavite sitno narezani luk i pržite ga dok ne omekša i dobije lijepu zlatnožutu boju. Dodajte protisnuti češnjak, čili, kim, origano, crvenu papriku i pržite još 1 – 2 minute da se svi okusi dobro prožmu.
U električnu sjeckalicu stavite sastojke iz tave, dodajte pečenu bundevu, ulijte limunov sok, naribanu koricu limuna, posolite, popaprite, uspite zobene pahuljice i dobro usitnite tako da dobijete gustu smjesu.
Smjesu prebacite u posudu, dodajte nasjeckani bosiljak, kuhani crni grah i dobro izmiješajte. Oblikujte četiri veće pljeskavice debljine oko 2 cm.
Ako je smjesa previše meka za oblikovanje, dodajte malo škrobnog brašna da je zgusnete.
Dobivene pljeskavice pržite s obje strane u zagrijanoj tavi na preostalom maslinovu ulju. Poslužite uz prilog ili u pecivu za hamburger.
Bundevu nemojte kuhati jer će upiti puno vode – pecite je na suho, bez dodavanja masnoće.