Burgeri od batata s veganskom majonezom i guacamole umakom
sastojci
- 4 okrugla peciva sa sjemenkama za burgere
Burger
- 250 g skuhanog batata
- 200 g kuhanog bijelog graha
- 80 g ljubičastog luka
- 10 g mljevenih lanenih sjemenki
- 0.5 g mix azijskih začina (kurkuma, čili, korijander, kumin)
- 6 g soli
- 0.1 g mljevenog papra
- 10 g sitno sjeckanog lista peršina
- 40 g zobenog brašna
- 60 g krušnih mrvica
- 200 ml ulja za prženje
Veganska majoneza
- 200 ml suncokretovog ulja
- 100 ml biljnog napitka od soje
- 2-3 g soli
- sok 0.25 limuna
- 10 g sitno sjeckanog svježeg vlasca
- 10 g senfa
Guacamole umak
- 300 g avokada
- 100 g ljubičastog luka
- 1 čili papričica
- 50 g pečenih rajčica
- sok 1 limete
- 2 g soli
- 80 g rotkvica
- 60 g svježeg krastavca
- 30 g baby blitve
Način pripreme
Za guacamole umak izaberite zreliji avokado, prepolovite, maknite košticu i izdubite žlicom. Meso avokada pokapajte sokom limete. Sitno nasjeckajte luk i rajčicu. Čili papričici maknite sjemenke i sitno nasjeckajte. Usitnite avokado vilicom, dodajte luk, rajčicu i papričicu, začinite solju i sokom limete, sve dobro promiješajte.
Za majonezu stavite u posudu ulje, napitak od soje, limunov sok, senf i sitno sjeckani svježi vlasac, posolite i miksajte štapnim mikserom.
Batat (oko 300 g) ogulite, narežite i skuhajte. Napravite pire, dodajte grah koji ste blendali ili zgnječili vilicom, sitno sjeckani luk i peršin, mljevene lanene sjemenke, začinite solju, paprom i azijskim miksom začina, dodajte zobeno brašno, sve dobro izmiješajte. Mokrim rukama oblikujte četiri burgera, uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju, odložite na papirnati ubrus. Peciva razrežite i tostirajte unutarnju stranu. Stavite na pecivo malo majoneze, dodajte burger, ponovno majonezu, zatim 2 – 3 listića baby blitve, 2 – 3 tanke ploške krastavca i rotkvice, završite guacamole umakom, poklopite i poslužite.