Brodet s graškom i čili paprikom na azijski način
sastojci
- 900 g grdobine
- 250 g graška u ljusci
- 1 svježa čili paprika
- 150 g ljutike
- 3 češnja češnjaka
- 200 g pelata rajčice
- 100 ml maslinova ulja
- 200 g riže
- sol
Riblji temeljac:
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 1 češanj češnjaka
- 100 g crvenog luka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2 zrna papra
Način pripreme
Dok čistite grdobinu, obavezno je držite kuhinjskom krpom da vam ne isklizne iz ruke i da se ne ubodete. Ribi odstranite drob i škrge, ogulite kožicu, odvojite tijelo od glave. Odvojite filete ribe uz kost i narežite ih na medaljone. Kosti i glavu iskoristite za temeljac.
Nasjeckani luk, mrkvu, celer i korijen peršina popržite na maslinovu ulju, dodajte sitno nasjeckani češnjak pa ga kratko pržite, samo da zabijeli, podlijte bijelim vinom i pustite da vino ispari. Potom podlijte vodom, dodajte glavu i kosti ribe, stavite stabljike i lišće peršina, zrna papra pa kuhajte 15 minuta.
Medaljone posolite i ispržite s obje strane na malo maslinova ulja pa ih stavite sa strane. Na istoj masnoći, na laganoj vatri popržite sitno nasjeckanu ljutiku, dodajte sitno nasjeckani češnjak pa ga kratko pržite, samo da zabijeli. Potom dodajte zgnječene pelate rajčice i pirjajte desetak minuta uz povremeno podlijevanje temeljcem (ne više od 50 ml).
Nakon 10 minuta dodajte grdobinu i onoliko temeljca koliko je dovoljno da vrhovi ribe vire iz tekućine i stavite da se kuha 3 – 5 minuta. U međuvremenu, očistite grašak i kuhajte ga kratko (3 – 5 minuta) u malo ribljeg temeljca.
Rižu skuhajte na ribljem temeljcu i malo soli. Brodet poslužite uz dodatak graška, malo nasjeckanog čilija i zdjelicu riže.
Rižu kuhajte u ribljem temeljcu da bude aromatičnija.