Bijeli quiche s gljivama
sastojci
- (za 6-8 osoba)
- 250 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 125 g maslaca
- 125 g svježeg sira
- 1 žlica kiselog vrhnja
- sol
Za nadjev:
- 500 g šampinjona
- 80 g luka
- 50 g maslaca
- 200 g krem sira
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 50 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica mljevene dimljene paprike
- 2 jaja
- 2 žličice škrobnog brašna
- sol
- papar
- 0.5 žličice mljevenog zrna gorušice
Način pripreme
Brašno pomiješajte s ½ žličice soli i praškom za pecivo. Dodajte narezan maslac, vrhnje i svježi sir pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 45 minuta.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite ga u okruglu posudu za pečenje quichea, promjera 26 cm, tako da budu prekriveni rubovi.
Na zagrijani maslac stavite sitno narezan luk i popržite ga do zlatnožute boje. Šampinjone narežite na ploške, dodajte ih luku i popržite ih dok tekućina koju puste ne ispari, pa ih rasporedite po tijestu.
U posudu stavite jaja, vrhnje za kuhanje, krem sir, gorušicu, škrobno brašno, 1 žličicu soli i malo papra. Dobro izmiješajte i prelijte preko gljiva.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta. Prelijte slatkim vrhnjem u kojem ste razmutili mljevenu papriku i pecite još oko 15 minuta.
Poslužite toplo ili rashlađeno, narezano na kriške.
Quicheu možete obogatiti okus ako pola količine gljiva zamijenite vrganjima ili lisičarkama.