Bijeli quiche s gljivama

sastojci

  • (za 6-8 osoba)
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 125 g maslaca
  • 125 g svježeg sira
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • sol
  • 500 g šampinjona
  • 80 g luka
  • 50 g maslaca
  • 200 g krem sira
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • 2 jaja
  • 2 žličice škrobnog brašna
  • sol
  • papar
  • 0.5 žličice mljevenog zrna gorušice

Način pripreme

01

Brašno pomiješajte s ½ žličice soli i praškom za pecivo. Dodajte narezan maslac, vrhnje i svježi sir pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 45 minuta.

02

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite ga u okruglu posudu za pečenje quichea, promjera 26 cm, tako da budu prekriveni rubovi.

03

Na zagrijani maslac stavite sitno narezan luk i popržite ga do zlatnožute boje. Šampinjone narežite na ploške, dodajte ih luku i popržite ih dok tekućina koju puste ne ispari, pa ih rasporedite po tijestu.

04

U posudu stavite jaja, vrhnje za kuhanje, krem sir, gorušicu, škrobno brašno, 1 žličicu soli i malo papra. Dobro izmiješajte i prelijte preko gljiva.

05

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta. Prelijte slatkim vrhnjem u kojem ste razmutili mljevenu papriku i pecite još oko 15 minuta.

06

Poslužite toplo ili rashlađeno, narezano na kriške.

Quicheu možete obogatiti okus ako pola količine gljiva zamijenite vrganjima ili lisičarkama.

podijeli