Artičoke s češnjakom i peršinom

sastojci

  • 8 artičoka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 limun
  • 1 vezica lista peršina
  • 80 ml maslinova ulja
  • sol, šareni papar

Aioli umak:

  • 0.5 češnja češnjaka
  • 1 veliki žumanjak
  • 1 žličica senfa
  • 30 ml maslinova ulja
  • 70 ml suncokretova ulja
  • sok 1 limuna
  • morska sol, svježi
  • papar

Način pripreme

01

Oštrim nožem odrežite stabljiku i donje listove artičoka, odstranite oštre vrhove listova, zarežite sredinu pazeći pritom da se ne raspadne. Pokapajte limunovim sokom i kuhajte u vreloj posoljenoj vodi oko 10 minuta.

02

Za aioli umak zgnječite u mužaru očišćeni češanj češnjaka sa žličicom morske soli. U zdjelu stavite žumanjak i senf, pjenasto miješajte, pomiješajte oba ulja pa pola dodajte u žumanjak stalno miješajući. Kad umiješate polovicu ulja, preostalo možete dodati u tankom mlazu i dalje stalno miješajući. Kad potrošite ulje, dodajte češnjakov i limunov sok. Probajte, po potrebi dosolite, začinite svježe mljevenim šarenim paprom i dodajte još limunovog soka.

03

Kuhane artičoke pokapajte maslinovim uljem, pospite sjeckanim češnjakom i peršinom, začinite mljevenim šarenim paprom i poslužite uz aioli umak.

Artičoka potiče rad jetre pa je odlična za proljetnu detoksikaciju.

podijeli

Proizvodi iz recepta