Artičoke s češnjakom i peršinom
sastojci
- 8 artičoka
- 2 češnja češnjaka
- 1 limun
- 1 vezica lista peršina
- 80 ml maslinova ulja
- sol, šareni papar
Aioli umak:
- 0.5 češnja češnjaka
- 1 veliki žumanjak
- 1 žličica senfa
- 30 ml maslinova ulja
- 70 ml suncokretova ulja
- sok 1 limuna
- morska sol, svježi
- papar
Način pripreme
Oštrim nožem odrežite stabljiku i donje listove artičoka, odstranite oštre vrhove listova, zarežite sredinu pazeći pritom da se ne raspadne. Pokapajte limunovim sokom i kuhajte u vreloj posoljenoj vodi oko 10 minuta.
Za aioli umak zgnječite u mužaru očišćeni češanj češnjaka sa žličicom morske soli. U zdjelu stavite žumanjak i senf, pjenasto miješajte, pomiješajte oba ulja pa pola dodajte u žumanjak stalno miješajući. Kad umiješate polovicu ulja, preostalo možete dodati u tankom mlazu i dalje stalno miješajući. Kad potrošite ulje, dodajte češnjakov i limunov sok. Probajte, po potrebi dosolite, začinite svježe mljevenim šarenim paprom i dodajte još limunovog soka.
Kuhane artičoke pokapajte maslinovim uljem, pospite sjeckanim češnjakom i peršinom, začinite mljevenim šarenim paprom i poslužite uz aioli umak.
Artičoka potiče rad jetre pa je odlična za proljetnu detoksikaciju.