Spring Chicken casserole made with potato, leek, green pea,  white wine and Spring greens, mint and green onion. Top view.
Copyright (c) 2022 OlgaBombologna/Shutterstock. No use without permission.

Varivo s porilukom, piletinom i graškom

sastojci

  • 200 g graška
  • 800 g pilećeg batka i zabatka
  • 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1 žličica svježe mente, nasjeckane
  • 2 krumpira
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica soli
  • 0.5 žličice papra
  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 dl bijelog vina

Način pripreme

01

Na ulju popržite pileće batke i zabatke da dobiju boju. Izvadite ih i ostavite sa strane te na istoj masnoći dinstajte poriluk koji ste očistili i narezali na tanke kolutiće.

02

Kad poriluk uvene i dobije boju, dodajte mu nasitno nasjeckani češnjak. Popržite i ulijte 1 dl bijelog vina. Sastružite sve što je možda prigorjelo na dnu lonca.

03

Kad vino ispari, umiješajte žlicu koncentrata rajčice i dodajte na kockice narezan krumpir. Zalijte pilećim temeljcem i vratite piletinu u lonac. Kuhajte dok krumpir ne omekša, a zatim dodajte zamrznuti grašak.

04

Posolite i popaprite te kuhajte još desetak minuta.

05

Gotovo jelo još začinite ako bude potrebno i dodajte mu nasitno nasjeckani peršinov list i malo mente koja se jako voli s graškom.

podijeli