Varivo od zelja i mljevenoga mesa

sastojci

  • 300 g mljevenoga mesa
  • 700 g zelja
  • 150 g crvenoga luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g mrkve
  • 80 ml maslinova ulja
  • 800 ml goveđeg temeljca
  • sol
  • papar
  • 0.5 vezice peršina + list
  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lišća peršina
  • 100 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 40 ml maslinova ulja
  • 80 ml bijelog vina
  • 2-3 zrna papra
  • raspolovljena goveđa kost

Način pripreme

01

Za temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, korijen celera i peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. Zatim podlijte vodom i dodajte kost, lišće peršina i zrna papra pa kuhajte 20 minuta.

02

Luk nasjeckajte i pirjajte 10 minuta na maslinovu ulju pa dodajte nasjeckani češnjak i pržite ga 1 minutu. Dodajte potom mljeveno meso i miješajući ga pržite 2 minute. Zatim dodajte zelje narezano na kocke i mrkvu narezanu na kolute. Promiješajte, zalijte temeljcem, začinite solju i paprom pa kuhajte 20 - 25 minuta, dok se okusi ne prožmu. Prije posluživanja, prema želji, pokapajte maslinovim uljem i pospite kosanim peršinom.

Ovo varivo možete pripraviti i s kiselim zeljem.

podijeli