
sastojci
- 300 g mljevenoga mesa
- 700 g zelja
- 150 g crvenoga luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 g mrkve
- 80 ml maslinova ulja
- 800 ml goveđeg temeljca
- sol
- papar
- 0.5 vezice peršina + list
Mesni temeljac:
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lišća peršina
- 100 g crvenoga luka
- 1 češanj češnjaka
- 40 ml maslinova ulja
- 80 ml bijelog vina
- 2-3 zrna papra
- raspolovljena goveđa kost
Način pripreme
Za temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, korijen celera i peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. Zatim podlijte vodom i dodajte kost, lišće peršina i zrna papra pa kuhajte 20 minuta.
Luk nasjeckajte i pirjajte 10 minuta na maslinovu ulju pa dodajte nasjeckani češnjak i pržite ga 1 minutu. Dodajte potom mljeveno meso i miješajući ga pržite 2 minute. Zatim dodajte zelje narezano na kocke i mrkvu narezanu na kolute. Promiješajte, zalijte temeljcem, začinite solju i paprom pa kuhajte 20 - 25 minuta, dok se okusi ne prožmu. Prije posluživanja, prema želji, pokapajte maslinovim uljem i pospite kosanim peršinom.
Ovo varivo možete pripraviti i s kiselim zeljem.
Proizvodi iz recepta
