sastojci
Za palentu
- 400 ml mlijeka
- 75 g maslaca
- 140 g palente
- 50 g parmezana
- sol
Za gulaš
- 800 g svinjetine od buta u komadu
- 50 ml ulja
- 100 g sušene slanine (špek)
- 1 limenka slanutka (400 g)
- 3 češnja češnjaka
- 0.5 žličice mljevene crvene paprike
- 400 g sjeckane rajčice
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
- papar
Način pripreme
Svinjetinu narežite na kockice.
U dublju, širu posudu ulijte ulje, 100 ml vode i zagrijte na srednje jakoj vatri da zakuha. Dodajte narezanu svinjetinu, sitno narezani luk, posolite, popaprite, promiješajte i pirjajte poklopljeno oko 1 sat na laganoj vatri ili dok meso ne omekša.
Dodajte sitno nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, na manje ploške narezanu slaninu, kratko pirjajte i dodajte sjeckanu rajčicu.
Pirjajte još 10-ak minuta na srednje jakoj vatri pa dodajte ocijeđeni i isprani slanutak i kuhajte još 10-ak minuta.
U dublju posudu ulijte mlijeko, 350 ml vode, dodajte maslac i 1 žličicu soli, pustite da zavre, a zatim miješajući dodajte palentu. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 minute uz neprestano miješanje.
Maknite s vatre, umiješajte sitnije naribani parmezan i držite poklopljeno do posluživanja.
Gulaš poslužite s pripremljenom palentom i pospite nasjeckanim peršinom.
Gulaš možete dodatno obogatiti šampinjonima ili nekim drugim gljivama.