sastojci
- 1 kg kelja grunkohl (ili kelja ili zimskog zelenog kupusa)
- sol
- papar
- 150 g luka
- 2 žlice svinjske masti (ili maslaca)
- 4 žlice zobenih pahuljica (ili zobene kaše)
- 1 l povrtnog temeljca
- malo muškatnog oraščića
- 1 žlica šećera
- 1 žlica senfa
- 300 g kobasica
- 500 g dimljene vratine ili dimljenog carskog mesa
Način pripreme
Za ovo tradicionalno zimsko jelo potrebna je posebna vrsta kelja (grunkohl), a može se koristiti već blanširan i smrznut kelj. Odstranite grubu stabljiku kelja, dobro isperite kelj i kuhajte ga u posoljenoj vodi oko tri minute. Ocijedite ga i grubo nasjeckajte.
Suho meso prelijte vodom i kuhajte dok se ne skuha.
Na zagrijanu mast dodajte sitno nasjeckan luk i pržite ga da postane staklast. Dodajte kelj, prelijte dijelom povrtnog temeljca, posolite, popaprite, dodajte muškatnog oraščića, senf i poklopljeno pirjajte 20 minuta. Pred kraj umiješajte zobene pahuljice i nastavite pirjati po potrebi dodajući temeljac.
Kuhane kobasice i vratinu dodajte pripremljenom kelju i sve zajedno još kratko poklopljeno pirjajte. Jelo poslužite s kuhanim ili pečenim krumpirom.