Oldenburški kelj sa suhim mesom


sastojci

  • 1 kg kelja grunkohl (ili kelja ili zimskog zelenog kupusa)
  • sol
  • papar
  • 150 g luka
  • 2 žlice svinjske masti (ili maslaca)
  • 4 žlice zobenih pahuljica (ili zobene kaše)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • malo muškatnog oraščića
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica senfa
  • 300 g kobasica
  • 500 g dimljene vratine ili dimljenog carskog mesa

Način pripreme

01

Za ovo tradicionalno zimsko jelo potrebna je posebna vrsta kelja (grunkohl), a može se koristiti već blanširan i smrznut kelj. Odstranite grubu stabljiku kelja, dobro isperite kelj i kuhajte ga u posoljenoj vodi oko tri minute. Ocijedite ga i grubo nasjeckajte.

02

Suho meso prelijte vodom i kuhajte dok se ne skuha.

03

Na zagrijanu mast dodajte sitno nasjeckan luk i pržite ga da postane staklast. Dodajte kelj, prelijte dijelom povrtnog temeljca, posolite, popaprite, dodajte muškatnog oraščića, senf i poklopljeno pirjajte 20 minuta. Pred kraj umiješajte zobene pahuljice i nastavite pirjati po potrebi dodajući temeljac.

04

Kuhane kobasice i vratinu dodajte pripremljenom kelju i sve zajedno još kratko poklopljeno pirjajte. Jelo poslužite s kuhanim ili pečenim krumpirom.

podijeli

Proizvodi iz recepta