sastojci
- 225 g zelene leće
- 100 g crvenog luka
- 150 g mrkve
- 500 ml vode
- prstohvat mljevenog šafrana
- 400 g svježe rajčice
- 1 žličica mljevenoga korijandra
- 0.5 žličice mljevenoga kumina
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žličica mljevene crvene slatke paprike
- 1 čili papričica
- sol
- papar
Način pripreme
Leću prelijte hladnom vodom i ostavite da se namače 2 sata. Dodajte joj krupnije narezan luk i stavite na vatru. Kad zakuha, kuhajte 5 minuta pa je procijedite. Vratite je u posudu, prelijte toplom vodom, dodajte 1 žličicu soli, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 30-ak minuta ili dok ne omekša, pa je procijedite.
Rajčicu ogulite, uklonite joj sjemenke i narežite na kockice. Mrkvu očistite i narežite na tanje kolutiće.
Rajčicu i mrkvu stavite u drugu posudu, dodajte šafran, korijandar, kumin, mljevenu papriku, đumbir, nasjeckanu čili papričicu, ½ žličice soli, malo papra i prelijte sa 750 ml vode. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta.
Rajčici dodajte ocijeđenu leću, promiješajte i još kratko prokuhajte. Po potrebi posolite, popaprite i poslužite.