sastojci

  • 1.2 kg juneće lopatice, vrata ili mišića bez kosti
  • 400 g nasjeckanog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 200 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 150 g svinjske masti
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 300 ml crvenoga vina
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 50 g mljevene crvene paprike
  • 2 lista lovora
  • sol, papar

Način pripreme

01

Sitno sjeckani crveni luk pirjajte na masti. Dodajte naribano korjenasto povrće, s tim da 1/3 povrća narežite na sitne kockice i ostavite sa strane pa dodajte u gulaš 15-ak minuta prije kraja kuhanja.

02

Luk i povrće pirjajte do zlatnosmeđe boje, dodajte sjeckani češnjak i pire od rajčice. Pržite još 4 – 5 minuta pa podlijte litrom tople vode. Pustite da se kuha 20 minuta te štapnim mikserom povrće usitnite u pire i dodajte listove lovora.

03

Na to dodajte juneće meso narezano na kockice i pirjajte oko sat vremena. Po potrebi podlijevajte toplom vodom. Posolite i popaprite te obavezno isprobavajte tvrdoću mesa jer ovisno o  poziciji mesa bit će različite tvrdoće.

04

Petnaest minuta prije kraja zgusnite brašnom razmućenim u vodi s crvenom mljevenom paprikom, dodajte crno vino, povrće koje ste ranije nasjeckali na kockice i začinite po želji.

Najbolje meso za gulaš je meso mišića, ali traži dužu pripremu. Po želji u gulaš možete dodati krumpir, noklice, a tko voli, i svježe gljive. 

podijeli