sastojci
- 1.2 kg juneće lopatice, vrata ili mišića bez kosti
- 400 g nasjeckanog luka
- 4 češnja češnjaka
- 200 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 150 g svinjske masti
- 2 žlice pirea od rajčice
- 300 ml crvenoga vina
- 2 žlice glatkog brašna
- 50 g mljevene crvene paprike
- 2 lista lovora
- sol, papar
Način pripreme
Sitno sjeckani crveni luk pirjajte na masti. Dodajte naribano korjenasto povrće, s tim da 1/3 povrća narežite na sitne kockice i ostavite sa strane pa dodajte u gulaš 15-ak minuta prije kraja kuhanja.
Luk i povrće pirjajte do zlatnosmeđe boje, dodajte sjeckani češnjak i pire od rajčice. Pržite još 4 – 5 minuta pa podlijte litrom tople vode. Pustite da se kuha 20 minuta te štapnim mikserom povrće usitnite u pire i dodajte listove lovora.
Na to dodajte juneće meso narezano na kockice i pirjajte oko sat vremena. Po potrebi podlijevajte toplom vodom. Posolite i popaprite te obavezno isprobavajte tvrdoću mesa jer ovisno o poziciji mesa bit će različite tvrdoće.
Petnaest minuta prije kraja zgusnite brašnom razmućenim u vodi s crvenom mljevenom paprikom, dodajte crno vino, povrće koje ste ranije nasjeckali na kockice i začinite po želji.
Najbolje meso za gulaš je meso mišića, ali traži dužu pripremu. Po želji u gulaš možete dodati krumpir, noklice, a tko voli, i svježe gljive.