sastojci
- 500 g junećeg buta
- 200 g crvenog luka
- 250 g svježih šampinjona
- 3 režnja češnjaka
- 200 g mrkve
- 400 g smrznutog ili svježeg graška
- 100 ml crnog vina
- 50 ml bijelog vina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 lovorova lista
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 4-5 klekovih boba
- sol i svježe mljeveni papar
- 2 žlice maslinova ulja
Način pripreme
Junetinu očistite od masnoće pa je narežite na kockice. Ogulite luk i češnjak pa ih nasjeckajte, a mrkvu ogulite i narežite na kolutiće.
Zagrijte dublju posudu debljeg dna pa na dvije žlice maslinova ulja pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte mu nasjeckani češnjak i nastavite pirjati dok se luk blago ne karamelizira i pusti sve svoje arome. Po potrebi dodajte i malo vode.
Dodajte narezanu junetinu i pirjate je dok ne uhvati lijepu smeđu boju sa svih strana.
Potom dodajte lovor, ružmarin, borovice, narezanu mrkvu, odmrznuti ili svježi grašak i žlicu koncentrata rajčice. Sve zalijte crnim i bijelim vinom, smanjite vatru i dinstajte dok alkohol iz vina ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma. Dolijte tople vode ili goveđeg temeljca, toliko da pokrijete meso. Posolite i popaprite te nastavite kuhati oko 2 sata na laganoj vatri dolijevajući vodu po potrebi.
Šampinjone dobro očistite i narežite na listiće. Zagrijte dublju tavu pa posoljene šampinjone lagano pirjajte bez masnoće dok ne ispari sva tekućina. Kada je gulaš gotov umiješajte šampinjone i poslužite toplo. Kao prilog ovom jelu možete poslužiti kuhanu rižu ili njoke.