Juneći gulaš sa šampinjonima

sastojci

  • 500 g junećeg buta
  • 200 g crvenog luka
  • 250 g svježih šampinjona
  • 3 režnja češnjaka
  • 200 g mrkve
  • 400 g smrznutog ili svježeg graška
  • 100 ml crnog vina
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 lovorova lista
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 4-5 klekovih boba
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 2 žlice maslinova ulja

Način pripreme

01

Junetinu očistite od masnoće pa je narežite na kockice. Ogulite luk i češnjak pa ih nasjeckajte, a mrkvu ogulite i narežite na kolutiće.

02

Zagrijte dublju posudu debljeg dna pa na dvije žlice maslinova ulja pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte mu nasjeckani češnjak i nastavite pirjati dok se luk blago ne karamelizira i pusti sve svoje arome. Po potrebi dodajte i malo vode.

03

Dodajte narezanu junetinu i pirjate je dok ne uhvati lijepu smeđu boju sa svih strana.

04

Potom dodajte lovor, ružmarin, borovice, narezanu mrkvu, odmrznuti ili svježi grašak i žlicu koncentrata rajčice. Sve zalijte crnim i bijelim vinom, smanjite vatru i dinstajte dok alkohol iz vina ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma. Dolijte tople vode ili goveđeg temeljca, toliko da pokrijete meso. Posolite i popaprite te nastavite kuhati oko 2 sata na laganoj vatri dolijevajući vodu po potrebi.

05

Šampinjone dobro očistite i narežite na listiće. Zagrijte dublju tavu pa posoljene šampinjone lagano pirjajte bez masnoće dok ne ispari sva tekućina. Kada je gulaš gotov umiješajte šampinjone i poslužite toplo. Kao prilog ovom jelu možete poslužiti kuhanu rižu ili njoke.

podijeli

Proizvodi iz recepta

maslinovo-ulje-extra-djevicansko-1l-s-budget.jpg
Maslinovo ulje
sb-koncentrat-rajcice-200-g-192-sb-tomatenmark-tube-200g-pfade-3d.jpg
Koncentrat rajčice