sastojci

  • 1 kg goveđeg vrata ili plećke
  • 500 ml tamnog piva
  • 800 g crvenog luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 300 g mrkve
  • 200 g krumpira
  • 50 g suhe slanine
  • nekoliko grančica svježeg peršina i timijana
  • 1-2 lista lovora
  • sol i papar
  • 4-5 sjemenki kima
  • 50 ml ulja
  • 300 ml mesnog temeljca

Temeljac

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra
  • goveđe kosti

Način pripreme

01

Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko, samo da zabijeli, a potom podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari. 

02

Potom podlijte vodom, dodajte goveđe kosti i zrna papra, stabljike i lišće peršina pa kuhajte 20 minuta. 

03

Slaninu narežite na kockice i popržite na ulju. Dodajte sitno narezan luk i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite. 

04

Zatim dodajte meso narezano na kocke, malo posolite, dodajte kim, lovor i timijan pa nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje temeljcem i pivom. Kad meso bude napola kuhano, dodajte mu mrkvu narezanu na kolute i naribani krumpir pa nastavite kuhati na laganoj vatri, uz podlijevanje. 

05

Pri kraju pirjanja dodajte nasjeckani peršin. Jelo će biti gotovo kad meso postane mekano.

Slador tamnog piva poboljšava okus jela i daje mu lijepu boju.

podijeli