sastojci
- 1 kg goveđeg vrata ili plećke
- 500 ml tamnog piva
- 800 g crvenog luka
- 2-3 češnja češnjaka
- 300 g mrkve
- 200 g krumpira
- 50 g suhe slanine
- nekoliko grančica svježeg peršina i timijana
- 1-2 lista lovora
- sol i papar
- 4-5 sjemenki kima
- 50 ml ulja
- 300 ml mesnog temeljca
Temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
- goveđe kosti
Način pripreme
Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko, samo da zabijeli, a potom podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari.
Potom podlijte vodom, dodajte goveđe kosti i zrna papra, stabljike i lišće peršina pa kuhajte 20 minuta.
Slaninu narežite na kockice i popržite na ulju. Dodajte sitno narezan luk i pirjajte na laganoj vatri 30 minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite.
Zatim dodajte meso narezano na kocke, malo posolite, dodajte kim, lovor i timijan pa nastavite pirjati uz povremeno podlijevanje temeljcem i pivom. Kad meso bude napola kuhano, dodajte mu mrkvu narezanu na kolute i naribani krumpir pa nastavite kuhati na laganoj vatri, uz podlijevanje.
Pri kraju pirjanja dodajte nasjeckani peršin. Jelo će biti gotovo kad meso postane mekano.
Slador tamnog piva poboljšava okus jela i daje mu lijepu boju.