sastojci
Za marinadu
- 200 g crvenog luka
- 200 g mrkve
- 100 g korjena Celera
- 3 režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 5 sušenih borovica
- 100 ml vinskog octa
- 100 ml crnog vina
Za gulaš
- 1 kg narezanog mesa divljači (srna, jelen i divlja svinja)
- 200 g pancete
- 500 g crvenog luka
- 250 g mrkve
- 200 g korjena Celera
- 1 korijen pastrnjaka
- 4 lovorova lista
- 400 ml pirea od rajčice
- 4 sušene borovice
- 2 l povrtnog temeljca
- 200 ml crnog vina
- 10 suhih šljiva
- 1 žličica crvene mljevene slatke paprika
- 1 žličica crvene mljevene ljute paprike
- sol i svježe mljeveni papar
- 3 žlice svinjske masti
Način pripreme
Za početak pripremite sve namirnice za mokru marinadu. Sve povrće očistite i narežite na krupno pa ga stavite kuhati u 2 litre vode u koju ste dodali vino, začine i vinski ocat. Pustite marinadu da kuha pola sata pa je ohladite i dodajte meso divljači narezano na kocke. Pazite da marinada prekrije meso. Ostavite meso u hladnjak da se marinira preko noći.
Gulaš od divljači možete pripremati u kotliću ili kod kuće u većem dubljem loncu. Prvo pripremite povrće. Očistite i sitno narežite crveni luk. Ogulite mrkvu, celer i korijen pastrnjaka pa ih naribajte na krupni ribež. Pancetu narežite na sitne komade.
U dubljem loncu ili kotliću zagrijte dvije žlice masti pa na njoj popržite kockice mesa divljači. Meso pržite u par navrata kako bi se što bolje prepeklo. Kada se meso lagano zažutilo sa svih strana izvadite ga pa dodajte još jednu žlicu svinjske masti. Ubacite narezanu pancetu pa je pržite par minuta da aromatizirate masnoću. Ako volite ljući gulaš u masnoću dodajte jedan nenarezani crveni čili koji ćete izvaditi prije dodavanja luka. Dodajte narezani crveni luk i pržite ga dok ne dobije laganu smeđu boju ali pazite da ne izgori. Dodajte naribano povrće pa sve lagano dinstajte dok povrće ne uvene. Vratite u lonac preprženo meso pa sve lagano podlijte s pola povrtnog temeljca. U ovoj fazi kuhanja možete dodati dio procijeđenog i usitnjenog povrća iz marinade u kojoj je stajalo meso. Posolite i popaprite po želji.
Gulaš kuhajte na laganoj vatri 45 minuta pa dodajte pire od rajčice, lovor, sušene borovice i suhe šljive. Podlijte lagano s crvenim vinom pa pojačajte malo vatru da alkohol ispari. Smanjite vatru pa dodajte temeljca koliko je potrebno da gulaš ne ostane “na suhom”. Ako volite slađi gulaš možete dodati i žličicu šećera premda će mu suhe šljive dati dovoljno slatkoće. Nakon dodatnih 45 minuta kuhanja dodajte slatku i ljutu mljevenu crvenu papriku. Dolijte još malo temeljca ako je potrebno pa kuhajte gulaš još pola sata kako bi se reducirao do željene gustoće. Tijekom kuhanja obavezno kušajte gulaš pa dodajte soli ako je potrebno. Za prilog poslužite njoke ili palentu, a naravno da ga možete poslužiti i uz domaće knedle od kruha.