sastojci
- 100 ml demi glacea
- 200 g višanja
- 20 g maslaca
- 50 ml BBQ umaka
- 20 g melase
Demi glace:
- 1 kg pilećih i telećih kostiju, sitno nacijepanih
- 100 g mrkve
- 100 g peršina
- 100 g celera
- 200 g crvenog luka
- 1-2 češnja češnjaka
- 200 ml crvenog vina
- 50 g svinjske masti
- 1 g papra u zrnu
- sol
- 50 g brašna
- 40 g koncentrata rajčice
- 2 l mesnog temeljca
Način pripreme
Višnjama odstranite koštice. Na maslacu karamelizirajte višnje i melasu, podlijte demi glaceom i BBQ umakom, nježno posolite, kratko prokuhajte.
Za demi glace sitno cijepane kosti stavite u posudu za pečenje uz dodatak masnoće i pecite 1 sat na 200 °C.
U međuvremenu nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin, zgnječite češnjak. Nakon sat vremena pečenja, ubacite sve sjeckano povrće i koncentrat rajčice, promiješajte i pecite još 30 minuta.
Izvadite iz pećnice i prebacite u posudu u kojoj će se dalje kuhati, pospite brašnom i pržite 10 minuta stalno miješajući. U posudu za pečenje ulijte crno vino i špatulom dignite karamel od pečenja.
Nakon 10 minuta dolijte na brašno 2 litre temeljca, dodajte papar u zrnu i kuhajte 1 sat uz povremeno miješanje. Sada dodajte vino i karamel iz posude za pečenje i kuhajte dok se tekućina ne ukuha na ¼ (pola litre). Sve zajedno kuha se 6 sati.