Zeleni kvinoja hamburger
sastojci
- 4 okrugla peciva
- 120 g krastavaca
- 1 avokado
- 1 zelena ljuta papričica
- 120 g tofua
- sol, papar
Burger:
- 60 g kvinoje
- 200 g blitve
- 100 g kuhanog slanutka
- 50 g mladog luka
- 15 ml maslinova ulja
- 60-80 g krušnih mrvica
- 50 g kukuruznog brašna
- 40 ml biljnog ulja
Umak od avokada:
- 1 avokado
- sok ½ limuna
- 50 g mladog luka
- 1 ljuta papričica (količina po želji)
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml maslinova ulja
Način pripreme
Kvinoju skuhajte u posoljenoj vodi. Blitvi uklonite peteljke, a listove blanširajte i sitno nasjeckajte. Mladi luk sitno narežite i propirjajte na maslinovu ulju, zgnječite kuhani slanutak.
Pomiješajte kvinoju, mladi luk, blitvu i pire od slanutka, posolite i popaprite po želji i umiješajte toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da možete oblikovati burgere. Burgere uvaljajte u kukuruzno brašno, svaki omotajte prozirnom folijom i ostavite u zamrzivač 2 – 3 sata.
Za umak avokado prepolovite, uklonite mu košticu, ogulite ga i nakapajte limunovim sokom. Sitno nasjeckajte mladi luk i ljutu papričicu. Vilicom zgnječite avokado, dodajte luk, papričicu i protisnuti češnjak. Postupno, u tankom mlazu, dodajte maslinovo ulje i miješajte.
Razrežite pecivo i tostirajte unutarnju stranu. Ispecite burgere. Stavite na pecivo žlicu umaka, zatim ploške krastavca, potom burger i ponovno umak od avokada.
Dodajte plošku tofua i četvrtinu avokada narezanog na ploške, začinite svježe mljevenim paprom, dodajte koji kolutić zelene papričice, poklopite i poslužite.