Ribeye odrezak s domaćim BBQ umakom

sastojci

  • 4 ribeye odreska (svaki 250-300 g)

Marinada:

  • 100 g lista peršina
  • 200 g mladog luka
  • 200-300 ml svijetlog piva
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 60 ml maslinova ulja

BBQ umak:

  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml kečapa
  • 60 ml Worcester umaka
  • tabasca po želji
  • 30 g senfa
  • sok 2 naranče
  • 20 ml soka od jabuke
  • 100 ml bourbon viskija
  • 50 ml aceta balsamica
  • sol

Način pripreme

01

Za domaći BBQ umak u posudu dodajte šećer, kečap, Worcester umak, tabasca po želji, senf, sok dvije naranče, jabučni sok, viski, aceto balsamico i sol. Miješajte pjenjačom na vatri i kuhajte 5 – 10 minuta do dobijete ljepljivi, glatki umak.

02

Napravite marinadu za odreske, u pivo dodajte grubo rezano lišće peršina i mladi luk uzdužno prerezan i narezan na veće komade. Prelijte odreske marinadom i ostavite da se mariniraju 1 – 2 sata. Izvadite odreske iz marinade, ocijedite, otresite luk i peršin, posolite i premažite maslinovim uljem.

03

Pecite na roštilju na jakoj vatri, 1,5 minutu sa svake strane ako želite da je odrezak slabo pečen. Po želji može biti srednje ili jače pečen. Pričekajte pet minuta da se sokovi stabiliziraju, po želji začinite svježe mljevenim paprom, narežite meso. Uz odrezak poslužite domaći BBQ umak.

Odrezak prije pripreme ostavite da se temperira barem pola sata prije pečenja.

podijeli

Proizvodi iz recepta