Ribeye odresci u laganom umaku od papra
sastojci
- 4 ribeye odreska
- 30 g maslaca
- 50 ml maslinova ulja
- 2 žlice sirupa od agave
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice zelenog papra u salamuri
- 2 žličice bijelog papra u zrnu
- 50 ml konjaka
- sol
- mljeveni papar
Način pripreme
Ribeye odreske lagano posolite, popaprite, premažite maslinovim uljem pomiješanim sa sirupom od agave. Pustite ih da malo odstoje pa ih ispecite s obje strane na dobro zagrijanom roštilju ili u tavi.
Meso je potpuno pečeno kad uz kost više nije krvavo, ali ga vi slobodno pecite prema tome kako pečen odrezak volite – slabije ili jače pečen. Gotove odreske uklonite s roštilja, stavite u toplu posudu, pospite ih zrnima zelenog papra iz salamure, poklopite i pustite da odstoje oko 5 minuta.
U manju zagrijanu posudu stavite maslac da se otopi. Dodajte mu protisnuti češnjak i nakrupno mljeveni bijeli papar. Pržite dok češnjak ne zamiriše pa uklonite s vatre i polako ulijte konjak. Lagano promiješajte pa vratite na vatru i prelijte vrhnjem za kuhanje.
Kad vrhnje zakuha, na laganoj vatri kuhajte još 1 – 2 minute i maknite s vatre. Pripremljene odreske poslužite s umakom od papra.
Prilikom dodavanja vrhnja možete dodati i jednu žlicu senfa, a u umak možete dodati i nasjeckanog papra iz salamure.