Odresci tune s roštilja
sastojci
- 800 g svježe tune, 4 odreska po cca 200 g
- 1 režanj češnjaka
- sok od jednog limuna
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg origana
- 1 žlica nasjeckanih listova svježeg bosiljka
- 1 žličica lagano preprženih sjemenki pinjola
- krupna morska sol
- svježi grubo mljeveni crni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- za prilog 500 g krumpira za pečenje
Način pripreme
Prvo pripremite marinadu. U mužar stavite zrna crnog papra skupa s krupnom morskom soli pa sve zajedno grubo izmrvite. Očistite i sitno nasjeckajte češnjak. Na sitno narežite listove svježeg origana. U manju zdjelu stavite 4 žlice maslinova ulja, sok od jednog limuna, sitno sjeckani origano i grubo mrvljeni papar i morsku sol. Dobro sve promiješajte pa s tom mješavinom dobro istrljajte odreske tune. Stavite sa strane da se mariniraju dok vi ne pripremite prilog i pesto od bosiljka.
Ogulite krumpir pa ga narežite na kriške. Napravite marinadu od maslinova ulja, papra i soli pa njome dobro utrljajte narezani krumpir. Stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 200°C pola sata dok vam se tuna marinira.
Za pesto od bosiljka, u blender stavite maslinovo ulje, prepržene sjemenke pinjola i šaku listova bosiljka. Posolite i popaprite po želji pa sve sastojke usitnite u blenderu. Nakon toga pesto stavite sa strane dok ne ispečete tunu na roštilju.
Da bi vam odresci tune imali hrskavu koru a unutra bili roza boje, morate ih peći na jako zagrijanim gradelama. Duljina pečenja ovisi naravno o debljini odreska ali za odrezak debljine 2-3 cm dovoljno će biti 2-3 minute sa svake strane. Ako pretjerate dobiti ćete žilav i suh odrezak bez sočnosti. Dok se tuna peče izvadite krumpir iz pećnice da se malo “odmori” prije posluživanja. Pečene odreske tune nakon pečenja pospite s malo narezanih listova origana i prelijte lagano s pestom od bosiljka i pinjola.