Marinirani svinjski vrat s grilla i salata od rajčice
sastojci
- 800 g svinjskog vrata
Za marinadu
- 1 dcl suncokretova ulja
- 1 dcl maslinova ulja
- 1 žličica slatke mljevene paprika
- 0.5 žličice ljute mljevene paprika
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica listova svježeg ružmarina
- 1 žličica listova svježeg timijana
- 1 žličica senfa
- sok i korica 1 limuna
- sol i svježe mljeveni papar
Za salatu
- 600 g cherry rajčica
- 150 g marinirane paprika iz maslinova ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žlica listova svježeg bosiljka
- sok od 1 naranče
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica smeđeg šećera
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Dobro operite i posušite svinjski vrat. Narežite ga na komade debljine 2 cm. Bitno je da ne budu pretanki da vam se ne posuše kod pečenja na roštilju. Možete naravno uzeti u Spar mesnici već narezani svinjski vrat ili zamoliti mesara da vam ih nareže po želji. Posolite narezani svinjski vrat i odložite sa strane.
Marinadu ćete pripremiti na način da prvo na sitno nasjeckate listove svježeg ružmarina i timijana. Dobro operite limun pa mu naribajte koricu i iscijedite sok. Sve sastojke za marinadu stavite u dublju staklenu posudu pa ih dobro izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi dodajte ulja da vam smjesa ne bude pregusta.
U pripremljenu marinadu dobro uvaljajte odreske svinjskog vrata pa ih ostavite da se mariniraju nekoliko sati ili preko noći. Odreske pecite na dobro zagrijanom roštilju sa svake strane po nekoliko minuta pazeći da vam se ne prepeku jer će vam onda biti suhi i žilavi.
U međuvremenu napravite salatu koja će biti izvrsna nadopuna mesu s roštilja. Očistite i na listiće nasjeckajte crveni luk. Stavite ga u staklenu zdjelu skupa sa narančinim sokom i smeđim šećerom. Sve dobro promiješajte i odložite sa strane na 15 minuta dok vam se šećer ne rastopi a luk ne omekša. Na kraju u preljev dodajte maslinovo ulje. U međuvremenu operite cherry rajčice a narežite ih po želji. Stavite ih u dublju staklenu zdjelu. Narežite mariniranu crvenu paprika pa je dodajte u zdjelu. Dodajte preljev, nasjeckani bosiljak, sol i papar, pa sve lagano promiješajte. Umjesto mariniranih paprika možete koristiti i pečene slatke paprike iz ulja. Salatu poslužite uz meso s roštilja. Uz roštilj naravno uvijek dobro paše čaša hladnog piva.