sastojci
- 200 g ječma
- 300 g brokule
- 175 g svježe crvene paprike
- 150 g kukuruza šećerca iz limenke
- 200 g šampinjona
- 60 g luka
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka
- sol
Za preljev:
- 50 ml vinskog octa
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žličica senfa
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol i papar
Način pripreme
U kipuću posoljenu vodu uspite ječam i kuhajte dok ne omekša (15 – 20 minuta). Ocijedite ga i prebacite u veću posudu. U drugoj posudi u kipućoj slanoj vodi skuhajte brokulu natrganu na cvjetiće pa je također ocijedite i dodajte kuhanom ječmu.
U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite na ploške narezane šampinjone i papriku narezanu na kockice. Pržite dok ne ispari tekućina koju će pustiti šampinjoni pa dodajte protisnuti češnjak. Pržite još 2 – 3 minute i dodajte kuhanom ječmu.
Kukuruz šećerac ocijedite, isperite, dodajte ječmu i sve lagano izmiješajte. Preljev pripremite tako da zajedno dobro izmiješate vinski ocat, maslinovo ulje, senf, nasjeckani peršin te malo soli i papra. Pripremljeni preljev prelijte preko ječma, promiješajte i poslužite.
Umjesto ječma ponekad upotrijebite heljdu, proso ili kvinoju.