sastojci
- 100 g bulgura
- 1 šaka peršinovog lišća
- 4 grančice mente
- 50 g luka
- 8-10 mini rajčica
- 1 manji svježi krastavac
- 20 ml maslinova ulja
- 1 žlica limunova soka
- 0.25 žličice soli
Za pita kruh:
- 220 g glatkog brašna
- 0.5 žlice šećera
- 0.5 žličice soli
- 1 kvasca
- 3 žličice maslinovog ulja
- 125 ml tople vode
Za dekoriranje i posluživanje:
- 100 g maslina
- 1 limun
Način pripreme
Skuhajte bulgur prema uputama na pakiranju pa ga procijedite i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme operite i nasjeckajte peršin i mentu. Luk nasitno nasjeckajte, narežite rajčice popola, a krastavac na kockice.
Pomiješajte sve sastojke za salatu s ohlađenim bulgurom pa začinite limunovim sokom i maslinovim uljem te posolite. Dekorirajte maslinama i kriškicama limuna
Pripremite pita kruh. Sve sastojke za pita kruh stavite u zdjelu i umijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite da odmara najmanje sat vremena.
Odmoreno tijesto podijelite na šest dijelova, svaki oblikujte u kuglu, pa i kugle opet ostavite da odmore 15 minuta pokrivene, a zatim svaku tanko razvaljajte i pecite na suhoj vrućoj tavi sa svake strane nekoliko minuta. Tijekom pečenja pita kruh će se napuhnuti i stvorit će se u sredini „džep“, koji će poslije ostati iako će pita kruh splasnuti. Pečene pita kruhove slažite jedan na drugi i držite ih umotane u krpi kako se ne bi presušili.
Kad sve ispečete, poslužite salatu uz pita kruh i masline.