sastojci
- 300 g cvjetače
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok 1 limuna
- 300 g heljde
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- 1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
Način pripreme
Heljdu kuhajte 15 minuta posoljenoj vodi, zatim ostavite da se malo ohladi.
Cvjetaču kratko kuhajte u posoljenoj vodi pazeći da se ne prekuha, zatim ocijedite. U velikoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju pržite mladi luk narezan na kolutiće, dodajte narezanu crvenu i zelenu papriku, pržite 5 minuta, dodajte nasjeckani češnjak, ocijeđenu cvjetaču i sve još kratko pržite, tek da povrće dobije lijepu boju.
Maknite s vatre, stavite u zdjelu, dodajte skuhanu heljdu, prelijte s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite, posipajte nasjeckanim peršinovim listom, prelijte limunovim sokom i sve dobro promiješajte.
Salatu posipajte tostiranim orasima.