Indijska riža s piletinom, grožđicama i indijskim oraščićima

sastojci

  • 300 g riže dugog zrna
  • 600 g filea pilećih prsa
  • 120 g indijskih oraščića
  • 120 g grožđica
  • 3 zelene ljute papričice – po želji manje
  • 0.25 žličice kardamoma u sjemenkama
  • 300 g ljubičastog luka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 vezica korijandera
  • sol
  • 900 ml pilećeg temeljca
  • 4 klinčića
  • 2 cm korice cimeta
  • 1 žlica kima
  • 0.5 žličice šafrana u prahu
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 30 ml sezamovog ulja

Način pripreme

01

2/3 luka nasjeckajte, a 1/3 narežite na kolute. U mužaru izmrvite pola količine indijskih oraščića i sjemenke kardamoma. 

02

U lonac uljite temeljac, zakipite i dodajte šafran i kuhajte na laganoj vatri. U tavi ugrijte pola količine maslinovog ulja, dodajte klinčiće, koricu cimeta, kim i popržite uz miješanje na srednje jakoj vatri 1 – 2 minute. Dodajte mrvljeni kardamom i oraščiće, rižu, sjeckani luk, grožđice, kurkumu i miješajući popržite 3 – 4 minute, posolite i premjestite u vatrostalnu posudu. 

03

U međuvremenu, meso narežite na veće komade, posolite i popecite kratko na sezamovu ulju. 

04

U tavi, na maslinovom ulju, popržite kolute luka 3 – 4 minute da omekšaju. 

05

Nasjeckajte preko riže polovinu indijskih oraščića, zalijte vrelom vodom sa šafranom i kuhajte u pećnici 25 minuta na 220 °C. 

06

Nakon 10 minuta kuhanja, rasporedite preko riže komade piletine, nasjeckani korijander i kolute luka, dodajte zelene papričice, vratite u pećnicu na još 15 minuta. Dekorirajte listićem svježeg korijandera i poslužite.

podijeli
Riža dugo zrno
Indijski oraščić
Grožđice
Luk ljubičasti