sastojci
- 300 g riže dugog zrna
- 600 g filea pilećih prsa
- 120 g indijskih oraščića
- 120 g grožđica
- 3 zelene ljute papričice – po želji manje
- 0.25 žličice kardamoma u sjemenkama
- 300 g ljubičastog luka
- 1 žličica kurkume
- 1 vezica korijandera
- sol
- 900 ml pilećeg temeljca
- 4 klinčića
- 2 cm korice cimeta
- 1 žlica kima
- 0.5 žličice šafrana u prahu
- 60 ml maslinovog ulja
- 30 ml sezamovog ulja
Način pripreme
2/3 luka nasjeckajte, a 1/3 narežite na kolute. U mužaru izmrvite pola količine indijskih oraščića i sjemenke kardamoma.
U lonac uljite temeljac, zakipite i dodajte šafran i kuhajte na laganoj vatri. U tavi ugrijte pola količine maslinovog ulja, dodajte klinčiće, koricu cimeta, kim i popržite uz miješanje na srednje jakoj vatri 1 – 2 minute. Dodajte mrvljeni kardamom i oraščiće, rižu, sjeckani luk, grožđice, kurkumu i miješajući popržite 3 – 4 minute, posolite i premjestite u vatrostalnu posudu.
U međuvremenu, meso narežite na veće komade, posolite i popecite kratko na sezamovu ulju.
U tavi, na maslinovom ulju, popržite kolute luka 3 – 4 minute da omekšaju.
Nasjeckajte preko riže polovinu indijskih oraščića, zalijte vrelom vodom sa šafranom i kuhajte u pećnici 25 minuta na 220 °C.
Nakon 10 minuta kuhanja, rasporedite preko riže komade piletine, nasjeckani korijander i kolute luka, dodajte zelene papričice, vratite u pećnicu na još 15 minuta. Dekorirajte listićem svježeg korijandera i poslužite.



