sastojci
Njoki:
- 2 šalice badema samljevenih u multipraktiku ili mlincu za kavu (namačite bademe preko noći pa ih dobro osušite i sameljite, najbolje ih je sušiti 20-ak minuta u dehidratoru)
- 0.5 šalice indijskih oraha (namačite ih najmanje 2 sata)
- 1 šalica bundeve izrezane na kockice
- 1 žlica svježeg ružmarina ili pola žlice sušenog
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice vode
- 1 žličica shoyu umaka od soje
- 0.5 žličice soli
- 0.25 žličice kurkume
Umak:
- 1 rajčica
- 3-4 suhe rajčice
- 3-4 suhe datulje
- šaka svježeg bosiljka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- 0.5 žličice himalajske soli
- 0.5 žličice balsamico octa
Način pripreme
Sve sastojke za njoke, osim bademova brašna, miksajte u blenderu dok ne dobijete sirastu smjesu.
U jednu posudu stavite bademovo brašno i polako mu dodajte kremu i miješajte dok ne dobijete strukturu tijesta.
Umijesite rukama i oblikujte (kao i za klasične njoke) kobasicu promjera cca 1 cm. Izrežite nožem njoke debljine 2 - 3 cm i stavite ih u hladnjak na pola sata.
Sve sastojke za pesto miksajte u blenderu i dobivenim pestom prelijte njoke.
Ukrasite spiralno narezanom mrkvom, tanko narezanom crvenom paprikom i listićima bosiljka.