sastojci

  • 3 batata srednje veličine
  • 200 g leće
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 crvene paprike
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • timijan

Preljev:

  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 1 češanj češnjaka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • malo nasjeckanog kopra

Način pripreme

01

Batate dobro operite, svaki izbodite čačkalicom na par mjesta i zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 - 50 minuta na 180 °C (dok se ne smekšaju).

02

U manjoj posudici pomiješajte kiselo vrhnje s protisnutim češnjakom, dodajte sol, papar i kopar, promiješajte i stavite u hladnjak do posluživanja jela.

03

Dok se batati peku, pripremite nadjev od leće. Zakuhajte vodu, posolite, dodajte leću i pustite da se kuha 20-ak minuta. Luk, papriku i češnjak očistite i nasjeckajte. U zagrijanu tavu stavite malo ulja, dodajte nasjeckani luk i pržite par minuta.

04

Dodajte papriku, a nakon 2 - 3 minute i protisnuti ili nasjeckani češnjak. Skuhanu leću procijedite i dodajte povrću, promiješajte i maknite s vatre.

05

Batate izvadite iz pećnice, pažljivo uklonite foliju pa svaki oprezno zarežite i nadjenite pripremljenim nadjevom od leće. Vratite u pećnicu na 5 - 10 minuta. Poslužite s preljevom od kiselog vrhnja.

Nadjeveni batat možete posuti naribanim cheddarom pa još kratko zapeći.

podijeli

Proizvodi iz recepta