Zapečeni batat s lećom
sastojci
- 3 batata srednje veličine
- 200 g leće
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 2 crvene paprike
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- timijan
Preljev:
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 češanj češnjaka
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- malo nasjeckanog kopra
Način pripreme
Batate dobro operite, svaki izbodite čačkalicom na par mjesta i zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 - 50 minuta na 180 °C (dok se ne smekšaju).
U manjoj posudici pomiješajte kiselo vrhnje s protisnutim češnjakom, dodajte sol, papar i kopar, promiješajte i stavite u hladnjak do posluživanja jela.
Dok se batati peku, pripremite nadjev od leće. Zakuhajte vodu, posolite, dodajte leću i pustite da se kuha 20-ak minuta. Luk, papriku i češnjak očistite i nasjeckajte. U zagrijanu tavu stavite malo ulja, dodajte nasjeckani luk i pržite par minuta.
Dodajte papriku, a nakon 2 - 3 minute i protisnuti ili nasjeckani češnjak. Skuhanu leću procijedite i dodajte povrću, promiješajte i maknite s vatre.
Batate izvadite iz pećnice, pažljivo uklonite foliju pa svaki oprezno zarežite i nadjenite pripremljenim nadjevom od leće. Vratite u pećnicu na 5 - 10 minuta. Poslužite s preljevom od kiselog vrhnja.
Nadjeveni batat možete posuti naribanim cheddarom pa još kratko zapeći.