sastojci
- 2 kg svježih očišćenih i opranih dagnji
- 2 tikvice
- 1 poriluk
- 250 g pelata iz konzerve
- 2 dcl suhog bijelog vina (pošipa ili malvazije)
- 1 žlica svježeg ružmarina i majčina dušice
- 2 žlice ribanog parmezana
- šaka sitno sjeckanog peršina
- 2 žlice krušnih mrvica
- 0.5 dcl ekstra djevičanskog maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 220°C. Dok se pećnica grije, operite i očistite dagnje od trava i pijeska. U većem loncu na srednjoj vatri pržite dagnje na malo maslinova ulja dok se ne otvore uz povremeno protresanje. Odstranite dagnje koje se nisu otvorile te sačuvajte tekućinu koju su pustile.
Zagrijte posudu na laganoj vatri pa na maslinovu ulju popržite tikvice narezane na kockice i poriluk narezan na listiće. Pospite sve nasjeckanim ružmarinom i majčinom dušicom, a kad je sve malo smekšalo dodajte peršin i pelate iz konzerve. Sve skupa podlijte vinom i polovinom vode koju su pustile dagnje. Kad povrće omekša na njega složite otvorene dagnje i pospite ih smjesom mrvica i naribanog svježeg parmezana.
Stavite sve zapeći u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Poslužite toplo i uživajte u bogatom okusu ovog dalmatinskog jela zalijevajući ga rashlađenim dalmatinskim bijelim vinom.