Tradicionalni francuski quiche s lukom

sastojci

  • 185 g oštrog brašna
  • 90 g maslaca
  • 0.5 žličice soli
  • 0.5 žličice praška za pecivo
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ulja
  • 200 g luka
  • 250 g slanine
  • 4 jaja
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 200 g polutvrdog sira
  • 1 rajčica
  • 0.25 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • sol, papar

Način pripreme

01

U posudi električnom miješalicom dobro izmiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i hladni maslac narezan na manje komade. Kada tijesto postane ravnomjerno grudičasto, dodajte kiselo vrhnje i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi do mijesite rukama. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 45 do 60 minuta.

02

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u krug promjera oko 30 cm i stavite u posudu za pečenje quichea promjera 26 cm. Tijesto izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite oko ½ kg suhoga graha ili riže kako bi tijesto zadržalo oblik. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 15 minuta.

03

U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite luk narezan na tanje ploške i popržite ga dok ne omekša. Dodajte slaninu narezanu na sitnije kocke i sve zajedno na srednjoj vatri pržite oko 5-6 minuta da lagano posmeđi. Maknite s vatre i rasporedite po tijestu pa pospite s 2/3 naribanog sira.

04

Jaja razmutite i pomiješajte s vrhnjem. Dodajte muškatni oraščić, malo soli i papra, dobro izmiješajte i prelijte preko luka i slanine. Rajčicu narežite na ploške, posložite po quicheu, pospite ostatkom naribanog sira i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 30 minuta. Poslužite toplo ili lagano ohlađeno.

podijeli