sastojci
Za tijesto:
- 185 g oštrog brašna
- 90 g maslaca
- 0.5 žličice soli
- 0.5 žličice praška za pecivo
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
Nadjev:
- 2 žlice ulja
- 200 g luka
- 250 g slanine
- 4 jaja
- 350 ml slatkog vrhnja
- 200 g polutvrdog sira
- 1 rajčica
- 0.25 žličice naribanog muškatnog oraščića
- sol, papar
Način pripreme
U posudi električnom miješalicom dobro izmiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i hladni maslac narezan na manje komade. Kada tijesto postane ravnomjerno grudičasto, dodajte kiselo vrhnje i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi do mijesite rukama. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 45 do 60 minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u krug promjera oko 30 cm i stavite u posudu za pečenje quichea promjera 26 cm. Tijesto izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite oko ½ kg suhoga graha ili riže kako bi tijesto zadržalo oblik. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 15 minuta.
U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite luk narezan na tanje ploške i popržite ga dok ne omekša. Dodajte slaninu narezanu na sitnije kocke i sve zajedno na srednjoj vatri pržite oko 5-6 minuta da lagano posmeđi. Maknite s vatre i rasporedite po tijestu pa pospite s 2/3 naribanog sira.
Jaja razmutite i pomiješajte s vrhnjem. Dodajte muškatni oraščić, malo soli i papra, dobro izmiješajte i prelijte preko luka i slanine. Rajčicu narežite na ploške, posložite po quicheu, pospite ostatkom naribanog sira i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 30 minuta. Poslužite toplo ili lagano ohlađeno.