sastojci
- 500 g mljevene svinjetine
- 300 g svinjskog buta
- 100 g očišćenih pistacija
- 150 g dimljene slanine, narezane na trakice
- 50 g ljutike, nasitno nasjeckane
- 4 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
- 2 jaja, lagano umućena
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice mljevenog papra
- 3 žlice nasjeckanog lišća peršina
- 1 žličica listića timijana
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 170 °C.
U zdjelu stavite mljevenu svinjetinu, dodajte na sitne kockice narezano meso od buta, ljutiku, češnjak, jaja, peršinov list i timijan. Posolite, popaprite pa sve dobro promiješajte.
Duguljasti kalup obložite slaninom tako da slanina malo pada preko ruba kalupa. U kalup stavite pola količine pripremljene smjese od mesa, po tome rasporedite nasjeckane pistacije pa dodajte i preostalu pripremljenu smjesu i preklopite slaninu preko nje.
Kalup stavite u drugu veću posudu. U veću posudu ulijte vruću vodu do trećine visine kalupa s mesom. Sve pažljivo stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite oko 1 sat i 30 minuta na 170 °C.
Pečenu terinu izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu još 15 minuta, a zatim ocijedite sokove od pečenja i ostavite terinu da se hladi još sat vremena.
Na kraju preokrenite terinu na tanjur i ostavite je da se na sobnoj temperaturi potpuno ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na barem 2 sata.