sastojci
- 800 g cherry rajčica
- 1 žlica maslinova ulja (15 ml)
- 2 žlice šećera (30 g)
- 2 žlice aceta balsamica (30 ml)
- 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog (oko 15 g)
- 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog (oko 15 g)
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog (oko 15 g)
- 1 list lisnatog tijesta (oko 250 g)
- sol i papar po ukusu
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Cherry rajčice operite i prepolovite. U velikoj tavi koja može ići u pećnicu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer i aceto balsamico u tavu pa miješajte dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane sirupasta (3 - 4 minute).
Rasporedite prepolovljene rajčice u tavu, rezanom stranom prema dolje. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok rajčice ne počnu puštati sokove i počnu lagano karamelizirati (oko 5 minuta).
Rajčice začinite nasjeckanim timijanom, bosiljkom, peršinom, solju i paprom. Kuhajte još 2 - 3 minute dok rajčice ne upiju začine.
Pažljivo prekrijte karamelizirane rajčice listom lisnatog tijesta, uvlačeći rubove tijesta prema dolje, u tavu. Vilicom napravite nekoliko rupa u tijestu kroz koje će para izlaziti tijekom pečenja.
Stavite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 25 - 30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo.
Kad izvadite tavu iz pećnice, ostavite da se hladi 5 minuta. Pažljivo preokrenite tart s rajčicama na tanjur za posluživanje. Poslužite toplo, ukrašeno dodatnim svježim biljem, ako želite.