Švicarski rosti (popečci) od krumpira

Ukupno trajanje
45
Min
min

sastojci

  • 1 kg krumpira (najbolje voštani tip)
  • 100 g maslaca
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu
  • svježi timijan (po želji)

Način pripreme

01

Krumpire temeljito operite pod hladnom vodom pa ih stavite u veliki lonac s vodom. Kuhajte ih na srednje jakoj vatri 10 - 15 minuta dok ne omekšaju, ali ne smiju biti potpuno kuhani. Trebaju biti samo djelomično kuhani.

02

Ocijedite krumpire i ostavite ih da se potpuno ohlade. Najbolje je ostaviti ih u hladnjaku preko noći kako biste ih lakše naribali.

03

Ohlađene krumpire ogulite i naribajte na krupni ribež. Naribane krumpire stavite u veliku zdjelu i začinite solju i paprom po ukusu. Možete dodati i malo svježeg timijana ako ga volite.

04

U velikoj tavi rastopite pola količine maslaca (50 g) na srednje jakoj vatri. Dodajte naribane krumpire u tavu i rasporedite ih pritiskom kuhinjske lopatice ili žlice kako biste formirali ravnomjerno debeo sloj. Pržite na srednje jakoj vatri 10 - 15 minuta dok donja strana ne postane zlatno smeđa i hrskava.

05

Uz pomoć tanjura ili poklopca pažljivo okrenite rosti na drugu stranu. Dodajte u tavu preostali maslac (50 g) i nastavite pržiti drugu stranu rostija još 10 - 15 minuta dok i ona ne postane zlatno smeđa i hrskava.

06

Kad ispržite rosti, pažljivo ga izvadite iz tave i stavite na tanjur za posluživanje. Ako želite, možete dodati još malo svježeg timijana kao dekoraciju.

podijeli