Šparoge u lisnatom

sastojci

  • 300 g šparoga
  • 250 g zamrznutog lisnatog tijesta
  • 50 g naribane gaude
  • 100 g pršuta narezanog na tanke ploške
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 jaje
  • sol

Način pripreme

01

Šparogama odstranite donji čvrsti dio i skuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ih i ostavite sa strane. 

02

Na pobrašnjenoj podlozi odmrznuto tijesto razvaljajte na pravokutnik dimenzija otprilike 30 x 20 cm. Tijesto odmah prebacite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.

03

U maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak, sušeni bosiljak i dobro izmiješajte pa tako aromatiziranim maslinovim uljem premažite tijesto. Po sredini tijesta posložite ploške pršuta, a po njemu poslažite šparoge – paralelno, jednu do druge. Pospite naribanim sirom pa tijesto dobro zamotajte u oblik pravokutnika. 

04

Ako želite, tijesto po površini možete nožem blago zarezati u mrežastom uzorku, ali pazite da ga ne prerežete. Premažite tijesto razmućenim jajetom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C 20 – 25 minuta. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi 5 minuta, prerežite napola i poslužite.

podijeli