sastojci
- 300 g šparoga
- 250 g zamrznutog lisnatog tijesta
- 50 g naribane gaude
- 100 g pršuta narezanog na tanke ploške
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 jaje
- sol
Način pripreme
Šparogama odstranite donji čvrsti dio i skuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ih i ostavite sa strane.
Na pobrašnjenoj podlozi odmrznuto tijesto razvaljajte na pravokutnik dimenzija otprilike 30 x 20 cm. Tijesto odmah prebacite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
U maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak, sušeni bosiljak i dobro izmiješajte pa tako aromatiziranim maslinovim uljem premažite tijesto. Po sredini tijesta posložite ploške pršuta, a po njemu poslažite šparoge – paralelno, jednu do druge. Pospite naribanim sirom pa tijesto dobro zamotajte u oblik pravokutnika.
Ako želite, tijesto po površini možete nožem blago zarezati u mrežastom uzorku, ali pazite da ga ne prerežete. Premažite tijesto razmućenim jajetom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C 20 – 25 minuta. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi 5 minuta, prerežite napola i poslužite.