sastojci
- 400 g špageta
- 500 g dagnji (svježih ili zamrznutih)
- 4 žlice maslinova ulja
- 3 češnja češnjaka, nasjeckanog
- 100 ml bijelog vina
- 200 g rajčica
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin
Način pripreme
U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli. Dodajte špagete i kuhajte ih prema uputama na pakiranju, 8 - 10 minuta, dok ne postanu al dente. Procijedite špagete i sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhali.
Ako koristite svježe dagnje, dobro ih očistite i operite. Bacite dagnje koje su otvorene i ne zatvaraju se nakon laganog tapkanja. U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite dok ne postane zlatno smeđe boje. Ubacite dagnje u tavu i ulijte bijelo vino. Poklopite tavu i kuhajte dagnje nekoliko minuta dok se ne otvore. Izvadite iz tave i bacite sve dagnje koje se nisu otvorile.
U tavu s dagnjama ubacite na kockice narezane rajčice i kuhajte još nekoliko minuta dok rajčice ne omekšaju. Potom u tavu dodajte kuhane špagete i preostale 2 žlice maslinova ulja. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili. Ako smjesa bude suha, dodajte malo sačuvane vode u kojoj su se kuhali špageti. Začinite solju i paprom po svom ukusu.
Poslužite špagete s dagnjama odmah, posute svježim nasitno nasjeckanim peršinom.