sastojci
Tijesto
- 180 g brašna
- 0.5 žličice soli
- 0.25 žličice praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 2 žumanjka
- 2 žlice hladne vode
Nadjev
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 150 ml milerama
- 2 jaja
- 150 g listova medvjeđeg luka
- 100 g sira ementalera
- 0.5 žličice soli
- 0.25 žličice svježe mljevenog papra
- malo timijana
- 100 g slanine
- 100 g poriluka
Način pripreme
Umijesite prhko tijesto, po potrebi dodajte malo brašna ili vode, oblikujte ga u kuglu pa u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Pomiješajte jaja sa sirom i mileramom, dodajte oprane i na trakice narezane listove medvjeđeg luka, naribani ementaler, sol, papar i malo timijana.
U tavi ispržite sitno nasjeckanu slaninu, dodajte poriluk narezan na kolutiće i sve još kratko pržite, dok poriluk malo ne uvene. Slaninu i poriluk dodajte u nadjev i sve promiješajte.
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i obložite njime veći kalup za pečenje. Tijesto izbodite vilicom pa pokrijte papirom za pečenje, opteretite suhim grahom i stavite u pećnicu na desetak minuta.
Izvadite iz pećnice, uklonite grah i papir, a na tijesto nanesite pripremljeni nadjev. Smanjite temperaturu na 180 °C, vratite pitu u pećnicu i pecite još 30 minuta, odnosno dok pita ne dobije lijepu boju.
U nadjev možete dodati šaku-dvije cvjetića brokule.