sastojci
- 500 g mljevene svinjetine
- 1 veća šnita kruha od dan ranije
- 100 ml mlijeka
- 100 g crvenog luka
- 2 češnjaka
- 6 jaja
- sol, papar
- 100 g oštrog brašna
- 150 g krušnih mrvica
- 200 ml ulja za prženje
- 50 g zelene salate
- 150 g crvenog kupusa
- 150 g mrkve
- 2-3 grančice majčine dušice
Način pripreme
Četiri jaja kuhajte 4 – 5 minuta, ohladite i ogulite. Kruh namočite u mlijeko. Luk sitno nasjeckajte i popržite u tavi da uvene. Luk dodajte u ocijeđeni kruh, dodajte par sitno sjeckanih listića majčine dušice, protisnuti češnjak, meso, sol, papar i na kraju jedno jaje, dobro promiješajte.
Pripremite brašno, krušne mrvice, razmutite jaje. Zagrijte ulje u dubljoj tavi. Smjesu mesa podijelite na četiri dijela. Uzmite četvrtinu, na dlanu oblikujte pljeskavicu, u sredinu stavite kuhano jaje, zatvorite mesom kao vrećicu i rukama oblikujte kuglu. Pazite da je jaje obloženo sa svih strana.
Uvaljajte u brašno, jaje pa krušne mrvice, pecite jedno po jedno, okrećite velikom žlicom da se jednoliko ispeče i ne izgubi oblik. Odložite na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.
U međuvremenu narežite na rezance crveni kupus, mrkvu krupno naribajte, listove zelene salate natrgajte na komadiće. Rasporedite povrće na tanjure, položite na svaki jaje, razrežite, dekorirajte listićima majčine dušice i poslužite.
Dio mljevene svinjetine možete zamijeniti junetinom ili svinjskim kobasicama kojima skinite kožu i usitnite ih.