Salata od slanutka i pečene buče začinjena uljem od celera stabljikaša

sastojci

  • 0.25 butternut tikve
  • 300 g slanutka iz konzerve
  • 100 g mladog luka
  • 4 stabljike celera stabljikaša (lišće za ulje, a stapka u jelo)
  • 5 ml jabučnog octa s medom
  • 100 ml bučinog ulja
  • sol i papar po potrebi
  • radič i zelena salata za dekoraciju

Način pripreme

01

Slanutak istresite iz konzerve i isperite, buču ogulite i narežite na ploške pa pecite u pećnici na papiru za pečenje 25 minuta na 180 °C. Pustite da se ohladi.

02

Celeru stabljikašu odvojite lišće, stavite ga u posudu, dodajte bučino ulje pa štapnim mikserom dobro izmiksajte te kroz sitno cjedilo procijedite ulje s okusom celera.

03

Mladi luk operite i narežite na ploškice. Sve sastojke stavite u posudu, začinite jabučnim octom i uljem od celera, dodajte sol i papar pa servirajte na radiču i zelenoj salati.

Dobiveno ulje od celera čuvajte u staklenoj posudici i koristite za druge ukusne kombinacije.

podijeli