sastojci
- 0.25 butternut tikve
- 300 g slanutka iz konzerve
- 100 g mladog luka
- 4 stabljike celera stabljikaša (lišće za ulje, a stapka u jelo)
- 5 ml jabučnog octa s medom
- 100 ml bučinog ulja
- sol i papar po potrebi
- radič i zelena salata za dekoraciju
Način pripreme
01
Slanutak istresite iz konzerve i isperite, buču ogulite i narežite na ploške pa pecite u pećnici na papiru za pečenje 25 minuta na 180 °C. Pustite da se ohladi.
02
Celeru stabljikašu odvojite lišće, stavite ga u posudu, dodajte bučino ulje pa štapnim mikserom dobro izmiksajte te kroz sitno cjedilo procijedite ulje s okusom celera.
03
Mladi luk operite i narežite na ploškice. Sve sastojke stavite u posudu, začinite jabučnim octom i uljem od celera, dodajte sol i papar pa servirajte na radiču i zelenoj salati.
Dobiveno ulje od celera čuvajte u staklenoj posudici i koristite za druge ukusne kombinacije.