sastojci

  • 300 g carnaroli ili arborio riže
  • 16 šparoga
  • 400 g repova kozica
  • 300 g šampinjona
  • 140 ml maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 80 g maslaca
  • 40 g ribanog Grana Padana
  • oko 600 ml povrtnog temeljca
  • sol, šećer, papar

Način pripreme

01

Na 60 ml maslinova ulja glazirajte rižu, dodajte sitno sjeckani češnjak, kad zabijeli podlijte vinom, kuhajte da alkohol reducira, počnite malo po malo podlijevati temeljcem stalno miješajući, posolite, kuhajte na laganoj vatri miješajući 18 minuta. Maknite s vatre, umiješajte ribani sir, zatim listiće maslaca (50 g), završite tankim mlazom maslinova ulja (20 ml).

02

U međuvremenu očistite šparoge, odstranite im tvrdi celulozni dio, stavite u posudu, dodajte vrlo malo vode, prstohvat soli i šećera, kratko prokuhajte, začinite preostalim maslacem. Šampinjone narežite na ploške, sotirajte na maslinovu ulju, na kraju začinite solju i svježe mljevenim paprom.

03

Repove kozica posolite i popecite na preostalom ulju. Rasporedite rižoto u tanjure, položite na rižoto tri šparoge, okolo dodajte 4 – 5 kozica i šampinjone, poslužite.

Umjesto blanširanja, šparoge možete i lagano prepeći na grill tavi.

podijeli

Proizvodi iz recepta