sastojci
- 3 žlice maslinova ulja
- 40 g maslaca
- 100 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 300 g riže
- 100 ml prošeka
- nekoliko grančica mente
- 1 limun
- 2 povrtne kocke
- sol
- papar
Za posipanje:
- 50 g naribanog parmezana
Način pripreme
U posudu ulijte 1 litru vode, pustite da zakuha pa dodajte povrtne kocke i kuhajte oko 5 minuta.
Na mješavini maslinova ulja i maslaca kratko pržite sitno narezani luk, samo toliko da omekša. Dodajte protisnuti češnjak i opranu i posušenu koricu limuna narezanu na tanke trakice. Pržite nekoliko minuta pa dodajte rižu i još kratko pržite.
Podlijte s prošekom, ocijeđenim limunovim sokom, a kad riža upije tekućinu, dolijte 200 ml povrtnog temeljca i pirjajte na laganoj vatri povremeno miješajući. Kad riža upije tekućinu, podlijte ponovo s 200 ml temeljca i postupak ponavljajte dok ne potrošite svu tekućinu.
Kad zadnji dio dodane tekućine zakuha, poklopite, ugasite i pustite da odstoji 7 – 8 minuta.
Otklopite, po potrebi posolite i popaprite, i poslužite rižoto posut listićima mente i naribanim parmezanom.
Ovaj ukusni rižoto možete pripremiti s pilećim fileom narezanim na kockice.