sastojci
- 1 brancin
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena + 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- sol, 2-3 zrna papra
- 40 g crne riže
- 2-3 grančice svježeg koromača
- 0.5 limuna
Način pripreme
01
Rižu kuhajte u slanoj vodi 25 – 30 minuta. Brancinu odstranite ljuske, drob i škrge, odvojite glavu i filetirajte. Pincetom odstranite preostale kosti iz fileta.
02
Očistite povrće za juhu i narežite ga na manje komade. U lonac stavite povrće za juhu, dodajte riblje kosti i glavu, dolijte maksimalno pola litre vode, dodajte vino i zrna papra, posolite i kuhajte 10-ak minuta.
03
Ocijedite juhu, dodajte filete i kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte kuhanu rižu. Juhu prije posluživanja ukrasite svježim koromačem, pokapajte maslinovim uljem i poslužite uz krišku limuna.
Riblje kosti i glava daju najviše morskog okusa juhama i umacima.