sastojci

  • 1 brancin
  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena + 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • sol, 2-3 zrna papra
  • 40 g crne riže
  • 2-3 grančice svježeg koromača
  • 0.5 limuna

Način pripreme

01

Rižu kuhajte u slanoj vodi 25 – 30 minuta. Brancinu odstranite ljuske, drob i škrge, odvojite glavu i filetirajte. Pincetom odstranite preostale kosti iz fileta. 

02

Očistite povrće za juhu i narežite ga na manje komade. U lonac stavite povrće za juhu, dodajte riblje kosti i glavu, dolijte maksimalno pola litre vode, dodajte vino i zrna papra, posolite i kuhajte 10-ak minuta. 

03

Ocijedite juhu, dodajte filete i kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte kuhanu rižu. Juhu prije posluživanja ukrasite svježim koromačem, pokapajte maslinovim uljem i poslužite uz krišku limuna.

Riblje kosti i glava daju najviše morskog okusa juhama i umacima.

podijeli