
sastojci
- 1 kg mladog krumpira (srednje veličine)
- 50 ml maslinova ulja
- 50 g naribanog polutvrdog sira
- 75 g slanine narezane na tanke ploške
- 1 mladi luk
- 200 g kiselog vrhnja
- 50 g majoneze
- sol i papar
Način pripreme
Krumpir dobro očetkajte i operite, ali ga nemojte guliti. Pažljivo ga zarežite po širini, u razmacima od 3 – 4 mm, ali ne do kraja. Posolite ih, popaprite, prelijte maslinovim uljem, lagano izmiješajte i posložite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C oko 45 minuta. Potom ih izvadite i pospite naribanim sirom. Vratite u pećnicu i pecite još 10 – 15 minuta.
Za to vrijeme slaninu narežite na manje kvadratiće i pržite ju u suhoj tavici do zlatnosmeđe boje. Istresite slaninu na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
Pečeni krumpir izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi nekoliko minuta pa po njemu rasporedite kiselo vrhnje pomiješano s majonezom. Po njemu pospite mladi luk narezan na kolutiće i poprženu slaninu. Poslužite kao toplo predjelo ili uz pečeno meso s umakom.
Umjesto polutvrdog sira možete upotrijebiti i meki mazivi sir, pa ga utisnuti između rebara na krumpiru.
Proizvodi iz recepta
