sastojci
- 4 veće glavice ljubičastog luka
- 50 g prosa ili quinoe
- 150 g špeka
- 100 g mladog špinata
- 2 češnja češnjaka
- 30 g naribanog parmezana
- 150 g naribanog edamera
- 2 žlice krušnih mrvica
- 3 žlice maslinova ulja
- 0.25 žličice mljevenog čilija
- sol
- papar
Način pripreme
Proso skuhajte u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijedite ga, kratko isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane. U suhu zagrijanu tavu stavite na sitnije kockice narezani špek i pržite ga dok ne pusti masnoću i zastakli se. Dodajte sitnije narezani špinat, protisnuti češnjak i uz miješanje popržite samo toliko da špinat povene.
Maknite s vatre, umiješajte u proso i ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme glavice luka očistite od ljuski, odrežite vrhove, a dno odrežite samo toliko da korijen drži listove luka na okupu, ali dovoljno da luk može ravno stajati.
Luk pažljivo izdubite tako da mu ostavite smo dva vanjska sloja. U proso i slaninu dodajte naribane sireve, čili, malo papra, krušne mrvice i dobro izmiješajte. Pripremljenim nadjevom napunite izdubljeni luk.
Luk posložite u odgovarajuću vatrostalnu posudu premazanu maslinovim uljem, a viškom ulja izvana premažite napunjeni luk. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25 - 30 minuta. Poslužite toplo.
U smjesu možete dodati i 100 g kiselog vrhnja kako bi nadjev ostao što sočniji.