sastojci
- 25-30 krupnih dagnji za punjenje
- 50 g grožđica
- 3 žlice prošeka
- 50 ml maslinova ulja
- 20 g prženih pinjola
- 80 g crvenog luka
- 150 g riže
- 0.5 žličice pimenta
- 0.5 žličice cimeta u prahu
- 1 žličica soli
- 0.5 žličice papra
Način pripreme
Rižu stavite u posudu i dobro isperite hladnom vodom. Vodu ocijedite, a postupak ponavljajte sve dok škrob koji riža pušta ne nestane i voda bude bistra. Rižu ostavite u hladnoj vodi da se namače 15 do 20 minuta pa je ocijedite.
Grožđice prelijte prošekom i pustite da se dobro namoče.
Dagnje dobro ostružite nožem ili žičanom četkom i temeljito ih operite. Stavite ih u lonac na vatru, podlijte vodom tek toliko da ih pokrije i kuhajte dok se ne otvore, pa ih maknite s vatre i ocijedite.
Na zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno narezan luk do zlatnožute boje. Dodajte opranu rižu i popržite oko 2 minute. Potom dodajte grožđice, pržene pinjole, piment, cimet, sol, papar i još kratko popržite pa zalijte s 200 ml vode. Promiješajte, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 10-ak minuta ili dok riža ne upije svu tekućinu.
Pripremljenom mješavinom napunite dagnje i na silu ih zatvorite. Višak riže uklonite. Posložite ih u široku posudu, a s gornje ih strane opteretite tanjurom ili poklopcem (manjim od posude u kojoj jesu) kako se ne bi otvorile. Po potrebi dodatno opteretite.
Prelijte sa 600 ml tople vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Uklonite ih s vatre i pustite da odstoje barem 1 sat. Izvadite ih iz posude i držite u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do posluživanja.