sastojci
- 450 graška (zamrznutog)
- sol
- crni papar
- 2 jaja
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- naribana korica limuna
- 1 žlica narezanog bosiljka
- 1 protisnuti češanj češnjaka
- 80 g naribanog sira
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ulje za pečenje
Umak
- 200 g jogurta (grčki ili punomasni)
- 1-2 žlice soka limuna
- 1 protisnuti češanj češnjaka
- sol
- crni papar
- 1 žlica maslinova ulja
Način pripreme
Grašak skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite u hladnoj vodi i ocijedite.
U električnoj sjeckalici usitnite grašak u pire (dio ostavite u zrnu za ljepšu teksturu).
Dodajte jaja, sol, papar, vlasac, koricu limuna, bosiljak, češnjak, sir i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Smjesa treba biti gusta pa, prema potrebi, dodajte još brašna. Zagrijte tavu i ulijte malo ulja.
Smjesu grabite žlicom, stavite u tavu i formirajte popečak. Pržite obje strane popečka na laganoj vatri do rumene boje.
Pržene popečke stavite na upijajući papir da upije višak masnoće.
Za umak, miješajući, dodajte u jogurt sok limuna, češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. Do upotrebe držite ga u hladnjaku.
Poslužite tople popečke s umakom.
Dio graška možete zamijeniti povrćem koje volite i složiti svoju mješavinu povrća.