sastojci
Za tijesto
- 250 g brašna
- 130 g maslaca
- prstohvat soli
- 0.5 žličice praška za pecivo
- 3 žlice kiselog vrhnja
Za nadjev
- 4 žlice maslinova ulja
- 100 g suhe slanine
- 4 mlada luka
- 2 žlice brašna
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 80 g sira (gauda)
- malo muškatnog oraščića
- sol, papar
Način pripreme
Brašnu dodajte hladan maslac i razmrvite ga u manje komade električnom miješalicom. Dodajte sol, prašak za pecivo i vrhnje pa zamijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite u obliku kalupa za pite koje imate. Tijesto rasporedite u kalupe i dobro ga utisnite.
Za nadjev, na maslinovu ulju popržite narezanu slaninu, a potom i luk. Kad maknete s vatre, dodajte vrhnje, razmućena jaja, brašno, sol, papar, muškatni oraščić i naribani sir.
Nadjev rasporedite po tijestu u kalupima i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, tj. dok pite ne dobiju zlatnožutu boju.