Pilav s marelicama i grožđicama

sastojci

  • 200 g basmati riže
  • 100 g sušenih marelica
  • 80 g grožđica
  • 50 ml bijelog ruma
  • 2 prstohvata šafrana
  • 0.5 žličice mljevenog cimeta
  • 0.5 žličice kurkume u prahu
  • 100 g luka
  • 50 g maslaca
  • nekoliko listova mente
  • sol

Način pripreme

01

Rižu operite u hladnoj vodi, ocijedite i pustite da se potpuno osuši. Grožđice prelijte bijelim rumom i pustite ih da odstoje barem 20-ak minuta. 

02

Na zagrijani maslac stavite sitno narezani luk i kratko ga pržite dok ne postane proziran. Dodajte rižu i zajedno uz miješanje pržite oko 2 – 3 minute. 

03

Nakon toga dodajte 600 ml vruće vode, šafran, cimet, kurkumu, 1 žličicu soli, grožđice zajedno s tekućinom i grubo narezane suhe marelice. 

04

Promiješajte, poklopite pa pilav kuhajte na laganoj vatri 10 – 12 minuta. Poslužite s listićima svježe mente.

Po pilavu možete posuti malo suhih poprženih nasjeckanih badema ili lješnjaka.

podijeli